Ce nu știai despre sticla termopan!
Protecție termică
Un geam izolant poate fi considerat bun dacă valoarea coeficientului de transfer termic este mai mică. Acest coeficient este influențat de:
– Tipul sticlei. Sticla care are cel mai bun coeficient de transfer termic este sticla low-e.
– Grosimea camerei de gaz, determinată de lățimea baghetei distanție dintre cele doua foi de sticlă.
– Gazul de umplere. Cele mai folosite gaze de umplere a geamurilor izolante sunt argonul, kriptonul și xenonul.
Protecție acustică
Izolarea fonică, alături de cea termică, este o problema esențială pentru sporirea confortului locuințelor. Este influențată de:
– Grosimea compartimentului de aer. Cu cât este mai mică grosimea compartimentului de aer, cu atât mai repede se transmite zgomotul
– Grosimea sticlei. Folosirea unei sticle mai groase poate îmbunătăți performanța acustica.
Utilizând o sticla laminată, folia de ranforsare a acestei sticle atenuează vibrațiile sonore.
Protecție antiefracție
Este necesară pentru spații cum ar fi bănci, case de schimb valutar, aeroporturi,etc . Se obține prin folosirea în cadrul geamului izolant a diverselor tipuri de sticle de securitate, rășini pentru laminarea sticlei sau folii antiefracție.
Estetic, ușor de întreținut
Tehnologia a evoluat și sunt disponibile sticle cu pelicule cu autocuratare (bioclean), fiind eliminată spălarea periodică a vitrajelor, în mod special a celor de pe clădirile înalte. Putem utiliza sticla ornament, sablată integral sau cu model; putem monta în interior sproșe de diverse marimi și culori sau jaluzele interioare.
Geamul izolant este alcătuit din:
- Panouri de sticlă – două sau trei, în funcție de cerințele aplicației finale
- Bagheta distanțier – determină grosimea cavității dintre panourile de sticlă şi poate fi: asamblată cu colțare sau fi îndoibilă – din oțel, din aluminiu sau din materiale compozite care au proprietăți sporite termoizolante şi anticondens – “warm-edge”, “termix”.
- Aer sau gaz inert (argon) ce umple cavitatea creata de bagheta între cele două panouri de sticlă
- Sigilarea primară se execută cu butil şi se poziționează pe perimetrul baghetei distanțiere realizând lipirea panourilor de sticlă pe aceasta.
- Sigilarea secundară se realizează, în funcție de aplicație, cu poliuretan sau silicon şi rolul acesteia este de a închide etanş conturul vitrajului izolant, asigurând o asamblare mecanică stabilă.
- Agentul deshidratant (sita moleculară) este introdus în bagheta distanțier, având rolul de a absorbi umiditatea din interiorul pachetului.